Als je een beweging op gang wilt brengen, werkt dit anders dan in een project of programma. Een kenmerk van een beweging is dat je de keuze hebt om niet mee te doen. Of om overtuigd wél mee te doen. Dat is heel wat anders dan anderen overtuigen of iets opleggen. De kunst is om door jouw actie inspiratie te laten ontstaan bij een ander. Hieruit kan -vanuit intrinsieke motivatie- bij de ander een nieuw idee ontstaan wat de beweging groter en sterker maakt. Een gedeelde visie is dan wel handig.
Het samen formuleren van een nul-doel creëert een gedeelde visie. Het maakt het makkelijker voor mensen die hetzelfde willen om aan te sluiten.
Een 0-doel werkt als een magneet. Niet iedereen is meteen enthousiast over de 0. Vaak kom je uit op een dubbele ontkenning, zoals ‘0 ouders die bang zijn om hulp vragen als zij hun kind mishandelen’. Onze ervaring is dat vooral de discussie over de 0 leidt tot het uitwisselen van visies. In een goed nul-doel zit (verander)spanning. Je hebt het er daardoor langer over.
Het samen maken van een 0-plaat begint met het formuleren van een 0-doel. Hierbij is het belangrijk om ook mensen buiten de grenzen van je organisatie uit te nodigen. Om aan een echt ambitieus nul-doel te werken heb je namelijk ook andere spelers nodig. Tegelijkertijd introduceer je zo tegenspraak en voorkom je dat je in een bubbel belandt.
Als Beweging van 0 worden we geregeld gevraagd voor het begeleiden van een 0-plaat sessie. De ene keer vanuit een gemeente, de andere keer vanuit een zorgaanbieder en weer een andere keer vanuit een netwerkpartner. Zo’n initiatief ontstaat altijd vanuit persoonlijk leiderschap.